Bećirović u Njemačkoj: Nikada nećemo zaboraviti da ste primili stotine hiljada građana iz BiH

Vijesti 07. maj 202411:37 0 komentara
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posljednih dana boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, a u Berlinu je razgovarao sa njemačkim predsjednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom i zahvalio mu na podršci za rezoluciju o Srebrenici.

U intervjuu za DW, Bećirović je kazao da BiH i Njemačka imaju izuzetne bilateralne odnose, kao i da isto dobro sarađuju na multilateralnom planu.

“Mi u BiH nikada ne možemo zaboraviti činjenicu da je Njemačka primila stotine hiljada građana BiH kada nam je bilo najteže. Njemačka je jedan od najvećih donatora u BiH, i država svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoga je naš strateški interes da jačamo odnose između dvije države”, naveo je Bećirović.

Istaknuo je da ekonomska saradnja BiH sa Njemačkom je sve bolja. Godine 2022. postigli smo rekord u robnoj razmjeni, a 2023. smo oborili rekord iz 2022. godine.

“U nepune dvije godine smo napravili ozbiljne iskorake na putu ka EU i ka punopravnom članstvu ka NATO-u. Kako je rekla predsjednica Evropske komisije, napravili smo u zadnje dvije godine više iskoraka nego u prethodnih osam godina. Ipak, to nije dovoljno, da nema blokada iz RS bio bi taj put puno brži. U tom smislu je poznata pomoć Njemačke“, kazao je Bećirović.

Cijeli intervju sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine pogledajte ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!